Zubne udlage za sve prilike i namjene

U našoj ponudi su različite vrste zubnih udlaga koje pomažu liječenju neugodnog hrkanja, škripanja zubima ili šklocanja čeljusti. Na raspolaganju su sportske udlage namijenjeno kod sportskih ozljeda ili njihove prevencije. Posebna ponuda odnosi se na udlage protiv RTG zračenja koje su Vam neophodne pri pregledu rengenskim zrakama ukoliko imate plombe ili implantante.

Kontaktirajte nas u vezi Vašeg termina

SILENSOR – UDLAGA PROTIV HRKANJA

Hrkanje je ozbiljan problem s kojim se susreće vrlo velik broj populacije. Pojava je prisutna kako u muškaraca tako i u žena. Hrkanje, osim što je neugodno za okolinu, uzrok je i bračnih razmirica, te spavanja partnera u odvojenim sobama, a nije bezazleno ni za osobu koja hrče. Budući da može biti znak opstrukcijske apneje odnosno respiratornog zastoja koji traje više od 10 sekundi ili hipopneje što podrazumijeva smanjenje koncentracije kisika u krvi zbog smanjenog dotoka zraka može biti uzročnik i težih zdravstvenih problema.

Apneja, osim što uzrokuje pospanost tijekom dana, smanjenje koncentracije i glavobolje, može uzrokovati i ozbiljne vaskularne bolesti jer nakratko prekidaju opskrbu mozga kisikom. Također povećavaju opasnost od povišenog krvnog tlaka, srčanog infarkta i moždanog udara.

Dosada se problem hrkanja rješavao najčešće operativnim putem koji podrazumijeva odstranjenje resice i dijela mekog nepca, zatim raznim maskama s kisikom, držačima jezika i drugim oralnim napravama.

Za razliku od dosadašnjih terapija hrkanja koje su dosta invazivne, nepraktične te relativno skupe, silensor udlaga protiv hrkanja je oralna naprava koja je dosta prihvatljiva za pacijenta jer je mala i udobna za nošenje, najmanje invazivna metoda i vrlo prihvatljiva cijenom.

Tijek izrade ovakve jedne udlage sastoji se u uzimanje točne anamneze, preciznog otiska i međučeljusnih odnosa.

Temeljem otiska dobiva se radni model po kojem se onda izrađuje udlaga. Udlage su na bočnoj strani povezane sa spojnicama koje čeljusti drže u prethodno određenom položaju. Princip rada udlage je taj da se laganim pomicanjem donje čeljusti prema naprijed sprečava upadanje čeljusti i jezika i na taj naćin zatvaranje dišnog puta.

Relativna kontraindikacija jesu problemi u čeljusnom zglobu u smislu bolova i škljocanja u zglobu, međutim i takvi pacijenti nakon anamneze i tzv. funkcijske analize kojom se otkriva uzrok tih problema te adekvatne terapije drugim odgovarajućim udlagama, također mogu dobiti silensor udlagu. Jedina prava kontraindikacija jesu potpuno bezubi pacijenti koji ovakvu udlagu nažalost ne mogu dobiti.

UDLAGA PROTIV HRKANJA – SILENSOR STANDARD – IZRADA 3 DANA
3.000 kn
UDLAGA PROTIV HRKANJA – SILENSOR 2 COMFORT- IZRADA 3 DANA
4.000 kn
NAJNOVIJA UDLAGA PROTIV HRKANJA – SILENSOR SL FLEX- IZRADA 3 DANA
5.500 kn

SPORTSKE UDLAGE

Sportske udlage

U mnostvu slučajeva svjedoci smo teških i lakših ozljeda sportaša u kojima su oštećeni zubi.

Kako bi to spriječili zube zaštičujemo specijalnom mekanom folijom koju koristite za vrijeme bavljenja Vasom sportskom aktivnošću. Udlage se koriste u većini sportova, a najviše u boksu, biciklizmu, nogometu, rukometu, svim borilačkim vještinama, rolanju itd.

Udlage su dostupne u raznim bojama ovisno o Vašim željama ukoliko želite biti i trendovski osviješteni.

Sve udlage su Njemačke proizvodnje.

582220-500x501erkoform-rve_src_1[1]

UDLAGA PROTIV ŠKRIPANJA ZUBIMA

Bruksizam je pretjerano i nesvijesno škripanje zubima koje se javlja uglavnom noću za vrijeme spavanja.

Stres se smatra glavnim krivcem za ovaj uglavnom nesvjesni poremećaj od kojeg danas pati stalno ili povremeno svaka druga osoba. Osnovni znakovi kod bruksizma su: snažno i zvučno škripanje zubima, trošenje cakline zubi znatno jače od normalnog, neuobičajena oštećenja i pucanje cakline, ispuna i protetskih radova, osjećaj napetosti i umora u žvačnim mišićima – naročito u maseteričnim mišićima

Simptomi bruksizma mogu biti: preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje, osjećaj boli u uhu, glavi i oko područja čeljusnog zgloba (temporomandibularnog zgloba), bol u žvačnim mišićima, bol u licu bez očitog uzroka, glavobolje – u jutarnjim satima, dok u slučajevima dnevnog stiskanja zubi – mišićna napetost. Pri buđenju se osobe sa bruksizmom znaju buditi čvrsto stisnutih i napetih usta ili pak bez ikakvih simptoma. Bruksizam kao bruksizam ne mora nužno biti čujan za okolinu. Mi ga nikada ne čujemo jer se dešava tijekom sna, dok druge osobe ne moraju nužno potvrditi škripanje jer to može biti i tek jedan “škrip” tijekom spavanja.

Riješite se škripanja zubima. Rezervirajte odmah termin za tretman.

Osobe s ovim problemom, ukoliko su ga svjesne, nerijetko shvaćaju ovaj problem olako. U početku nema nikakvih promjena na zubima, a nema ni ostalih simptoma koji bi ih natjerali stomatologu. Pacijanti se obično javljaju u uznapredovalim stadijima, kada je došlo do pretjeranog trošenja zubi ili zbog bolova, glavobolja. U takvim situacijama terapija je dugotrajna i složena. U prvoj se fazi pomoću udlage (tanke ploče koja se stavlja između gornjih i donjih zuba) pokušava otkloniti bol, te se pokušava “naći” izgubljeni zagriz. Nakon prve faze slijedi definitivna rekonstrukcija zubi, najčešće protetskim radom (mostom), a s ciljem održavanja novog zagriza (odnosa donje i gornje čeljusti). Terapija je puno jednostavnija kod pacijenata koji se jave rano, dok nema promjena na zubima, ili su one minimalne. Tada se također izrađuje udlaga, koja se nosi tokom sna, kako bi se trošila ona, a ne zubi, te kako bi se što ravnomjernije rasporedila sile. Kada se potroši uvijek se može napraviti nova, a zubi ostaju netaknuti. Osim noćnih imamo i dnevne škripače a njihovi problemi se riješavaju na drukčije načine.

Najnoviji način riješavanja bruksizma je botox terapijom. Trajanje je oko pola godine a cijena se formira po utrošenim jedinicama botox-a što ovisi od osobe do osobe.

Terapija botoxom je trenutan hit u riješavanju problema škripanja zubima  u naprednijim klinikama i ordinacijama u USA, UK i Japanu. Tretman botoxom iznosi oko 2-3.000 kuna.

ŠKLJOCANJE ČELJUSTI

anatomski_-_bolovi_zgloba[1]Škljocanje (preskakanje) čeljusti

Žvačni sustav, inače zaštićen od pretjeranih opterećenja izuzetnom prilagodljivošću tkiva, može biti poremećen prisustvom određenih sila

Prilično raširen problem, koji podjednako pogađa i odrasle i djecu, funkcijski je poremećaj čeljusti i čeljusnih zglobova. Žvačni sustav (mastikatorni, mandibulomaksilarni, stomatogati sustav) predstavlja funkcionalnu cjelinu i jedinstvo svih svojih komponenata, u koje se ubrajaju gornja i donja čeljust sa zubima i njihovim parodontima, čeljusni zglobovi, žvačni mišići, žlijezde i pripadajuće krvne žile i živci. Za optimalnu funkciju žvačnog sustava nužni su skladni odnosi između svih njegovih dijelova.

U normalnim okolnostima žvačni je sustav zaštićen od pretjeranih opterećenja i oboljenja izuzetnom prilagodljivošću tkiva. Međutim, tako složen i osjetljiv sustav može biti poremećen prisustvom određenih sila koje djeluju na zube, njihova potporna tkiva i čeljusne zglobove, kao i smanjenjem praga tolerancije, odnosno sniženjem obrambenih sposobnosti tkiva žvačnog sustava.

Funkcijske smetnje mogu se manifestirati:

  1. oboljenjem parodonta (potpornog aparata) pojedinih zuba, uz naknadno pomicanje i gubitak prirodnih zuba
  2. povećanom aktivnošću žvačnih mišića praćenom bolnim senzacijama
  3. smanjenom pokretljivošću donje čeljusti (smanjeno otvaranje usta) te
  4. strukturnim i funkcijskim poremećajima čeljusnih zglobova, što se može manifestirati pucketanjem i škripanjem u čeljusnom zglobu te bolovima i prilično jakim glavoboljama.

Najčešći uzroci ovakvih stanja, koja vremenom mogu prerasti u teže poremećaje i oboljenja su: izrastanje umnjaka, neodgovarajuća ortodontska terapija, neuravnotežen zagriz, traumatski zagriz koji podrazumijeva loše napravljene plombe (previsoke ili preniske), prerani gubitak zuba, pomicanje i naginjanje zuba, kao i loši protetski nadomjesci.

UDLAGE ZA ZAŠTITU OD ZRAČENJA

Udlage za zaštitu metalnih ispuna i mostova od zračenja pri RTG snimanjima

Zaštita od zračenja poprima sve važniju ulogu u zdravstvu. U slučajevima kada mi ili netko bližnji odlazi na rontgen zračenje želimo učiniti maksimalno kako bi se dodatno zaštitili.  Ono što je u inozemstvu standardni postupak kako ne bi dobili karcinom u usnoj šupljini od sada je moguće naručiti i u Hrvatskoj. Bilo da je riječ o bilo kojem obliku liječenja bolesti  zračenjima potrebno je prethodno napraviti udlagu koja će potpuno blokirati zrake koje prolaze direktno područjem glave ili indirektno ozračujući neki drugi dio našeg tjela.

material for radiology and computer tomography1

CT, PetScan, MR ili bilo koji drugi oblik uređaja za zračenje podrazumijeva izradu RTG udlaga koje će spriječiti da se  vaši metalni ispuni (amalgamske plombe) ili metalno-keramičke krunice/mostove/ iz bilo koje vrste metala dodatno ozrače. Nakon ozračivanja nekog područja našeg tijela dolazi do trajnog ozračivanja u usnoj šupljini zbog ozračenih metalnih plombi i mostova i kao konsekvenca svega karcinoma u usnoj šupljini i glavi.

Cijena udlage za zaštitu od zračenja

Cijena jedne udlage izrađene otiskom specijalno za vaše zube iznosi 850 kn po čeljusti. Vrijeme izrade je 2 dana.

Ukoliko ne želite udlage prije zračenja potrebno je ukloniti sve metalne plombe kao i metalne konstrukcije iz usne šupljine. Udlage protiv zračenja su Njemačke proizvodnje i dostupne u našoj ordinaciji u Zagrebu. Ukoliko živite izvan Zagreba Vaš stomatolog u Vašem mjestu može uzeti otisak i otisak ili gisani model poslati nama na osnovi kojeg ćemo izraditi udlagu i poslati je nazad u ordinaciju ili Vama na kućnu adresu.