Bruksizam je pretjerano i nesvjesno škripanje zubima koje se javlja uglavnom noću za vrijeme spavanja.

Stres se smatra glavnim krivcem za ovaj uglavnom nesvjesni poremećaj od kojeg danas pati stalno ili povremeno svaka druga osoba. Osnovni znakovi kod bruksizma su: snažno i zvučno škripanje zubima, trošenje cakline zubi znatno jače od normalnog, neuobičajena oštećenja i pucanje cakline, ispuna i protetskih radova, osjećaj napetosti i umora u žvačnim mišićima – naročito u maseteričnim mišićima

Riješite se škripanja zubima najboljim tretmanima. Rezervirajte svoj termin.

Simptomi bruksizma mogu biti: preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje, osjećaj boli u uhu, glavi i oko područja čeljusnog zgloba (temporomandibularnog zgloba), bol u žvačnim mišićima, bol u licu bez očitog uzroka, glavobolje – u jutarnjim satima, dok u slučajevima dnevnog stiskanja zubi – mišićna napetost. Pri buđenju se osobe sa bruksizmom znaju buditi čvrsto stisnutih i napetih usta ili pak bez ikakvih simptoma. Bruksizam kao bruksizam ne mora nužno biti čujan za okolinu. Mi ga nikada ne čujemo jer se dešava tijekom sna, dok druge osobe ne moraju nužno potvrditi škripanje jer to može biti i tek jedan “škrip” tijekom spavanja.

bruksizam

Osobe s ovim problemom, ako su ga svjesne, nerijetko shvaćaju ovaj problem olako. U početku nema nikakvih promjena na zubima, a nema ni ostalih simptoma koji bi ih natjerali stomatologu. Pacijenti se obično javljaju u uznapredovalim stadijima, kada je došlo do pretjeranog trošenja zubi ili zbog bolova, glavobolja. U takvim situacijama terapija je dugotrajna i složena. U prvoj se fazi pomoću udlage (tanke ploče koja se stavlja između gornjih i donjih zuba) pokušava otkloniti bol, te se pokušava “naći” izgubljeni zagriz. Nakon prve faze slijedi definitivna rekonstrukcija zubi, najčešće protetskim radom (mostom), a s ciljem održavanja novog zagriza (odnosa donje i gornje čeljusti). Terapija je puno jednostavnija kod pacijenata koji se jave rano, dok nema promjena na zubima, ili su one minimalne. Tada se također izrađuje udlaga, koja se nosi tokom sna, kako bi se trošila ona, a ne zubi, te kako bi se što ravnomjernije rasporedila sile. Kada se potroši uvijek se može napraviti nova, a zubi ostaju netaknuti. Osim noćnih imamo i dnevne škripače a njihovi problemi se rješavaju na drukčije načine.

Najnoviji način rješavanja bruksizma je botox terapijom

Trajanje je oko pola godine a cijena se formira po utrošenim jedinicama botox-a što ovisi od osobe do osobe.

Terapija botoxom je trenutan hit u riješavanju problema škripanja zubima  u naprednijim klinikama i ordinacijama u USA, UK i Japanu. Tretman botoxom iznosi oko 2.000 kn – 3.000 kuna.

Bruksizam ili povećano škripanje zubima koje se dešava najčešće noću nesvjesna je reakcija u REM fazi sna koja je vrlo lako riješiva.  Daju se u pravilu dvije do tri ampule botoxa. Ukupno vrijeme aplikacije botoxa je 1 minuta.

Rezultati su vidljivi nakon četri do šest dana i novi tretmani ne trebaju se izvoditi sljedećih četri do šest mjeseci. Postepeno dolazi i do atrofije mišića pa se s vremenom tretmani ponavljaju sve rjeđe.

Ukoliko nismo zaintresirani za tretman botoxom uvijek postoji mogućnost tretmana udlagama protiv škripanja zubima koje se nose tijekom sna.Osobe koje škripe zubima ukoliko problem ne tretiraju najčešće s vremenom dođu do potpunog izjednačavanja visine zuba sa zubnim mesom (gingivom).

Botox tretmani su potpuno bezopasni te još uvijek nije zabilježen niti jedan slučaj opasan po život. U našoj ambulanti licencirani smo za korištenje isključivo provjereno najboljeg botox-a tvrtke Allergan.

Na slici je prikazano stanje prije i nakon što su napravljeni zubni mostovi.